Cu Piticii la Duruitoare – Jurnal de Familie

Duraul ca si Izvorul muntelui are farmecul lui de nedescris din perspectiva peisajului de pe Ceahlau. Insa pe mine ma deprima aceasta statiune care din cauza blocurilor sau a unor hoteluri de prost gust nu mai transmite farmecul patriarhaldesprins din pozele interbelice. Sufletul meu este alipit traseelor ce pornesc din Izvorul Muntelui dar iata ca in februarie 2007 reusim sa ne luam aproape 4 zile din concediul nostru sa ne bucuram un pic de zapada. Cand ajungem in Durau surpriza , zapada putina jos, sus pe munte … destula.

IMG_0005

IMG_0007

IMG_0008
Baiatul meu Matei este incantat ca ne putem da cu sania pe o partie formata din zapada si iarba inghetata, si din cand in cand mai exista posibilitatea de a gasi si material pentru oamenii de zapada. Bucuria cea mare a lui Matei este ca a gasit tovarasi de joaca, prieteni de o seama. Suntem cateva familii cu tot cu copii dornici de zapada si de munte

IMG_0035

IMG_0042

IMG_0040

Copii fac o gasca si a dupa o zi de bulgareala a doua zi pornim in expeditia “Duruitoare”

IMG_0055

Participanti sunt: Matei 6 ani si jumatate , Radu 5 ani, Sergiu 8 ani si Sabina3 ani.Pe langa pitici , parintii . Plus inca o familie care a renuntat la un moment dat din cauza zapezii Ei , toti acesti curajosi , acestibravi copiii au ajuns pana la Duruitoare si s-au intors teferi in Durau. De la stanga la dreapta: Radu, Sergiu, Sabina si Matei

IMG_0054

Traseul pana la Durutoare nu este unul foarte greu, este chiar unul usor, lejer,dar ce sa va mai spun, poate fi istovitor mai ales pentru un copil de trei ani si ceva cum era Sabina.

IMG_0064

Echipat cu 4 bete de trekking, cu ceaiuri cu rom cu un termos de 1l proaspat primit de la Mos Craciun , cu 8 sandwichuri, ma intalnesc totii la casuta administratiei PN Ceahlau. Ne uitam la picioare si observam ca majoritatea aveam bocanci inclusiv copii, altii cu talpa mai groasa altii cu talpa mai tocita.

Platim taxa de rezervatiesi intram pe traseul cu cruce rosie. Temerarii in frunte cu Sabina ne repezim cu mult suflet si pofta spre Duruitoare.

IMG_0056

Am stabilit de la bun inceput targetul: o cascada cum n-ati mai vazut , doar in filme puteti vedea. Si cine ajunge acolo va fi rasplatit si cu un ceai cu rom pe cinste.

Le-am dat la fiecare copil cate un bat si am pornit cu ajutorul Celui de Sus.

Intr-o ora am fost in poiana Vezuri ne-am odihnit si am baut ceai. Apoi am continuat traseul si in doua am fost la Duruitoare, ba tiptil,

IMG_0058

ba sontac,
ba mai cadea unul, ba ne sustinem unul pe altul

IMG_0060

intr-un cuvant am fost o echipa FORMIDABILA.
Pe drum vesnicile intrebari cat mai avem, si mai e mult , dar si bucuria de merge prin zapada ne-au facut sa uitam timpul.

IMG_0061

IMG_0063

La Duruitoare hamesiti de foame , copiii au rupt sandwicurile si au terminat ceaiul cu rom.

IMG_0083

S-au uitat la cascada, nu stiu cat de entuziasmati au fost, dar cred ca cel mai mult le-a placut lor ca au ajuns la obiectivul propus, intr-o expeditie frumoasa, mai ales pentru varsta lor.
Sa mai vorbim despre parinti care si acum imi spun despre Sabina ce incantata a fost ? Sau despre Radu , sau despre Sergiu?

IMG_0066

IMG_0067

IMG_0078

 

IMG_0084IMG_0081

La intors pana in poaiana Viezure am dus-o cu randul pe Sabina pe umeri pentru ca biata fata nu mai putea si era foarte obosita. Ce vreti 3 ani si cateva luni. De acolo a preluat-o tatal ei si s-au indreptat spre Durau.

Noi trei birlibosi, Matei , Cristina si Claudiu am taiat-o din poiana Vezure pe marcaj triunghi galben si am ajuns dupa o ora la Cabana fantanele

IMG_0089

unde ne-am intalnit cu o alta familie cu un copil, Ciprian cu Maical si cu Matei Ciobanu care urcasera din Durau foarte voiosi.

O tochitura, un bliliard, un vin la fosta cabana Macarescu si hai inapoi in Durau. Nu inainte de a mai trage cu ochiul la Panaghia si Toaca.

A doua zi s-a pornit o bulgareala si un om de zapada cum poate nu ati mai vazut demult, ce sapca mea.

IMG_0034

Si am incalecat pe o sa si v-am spus povestea cu aia mici, cei pitici si cu zapada si cu Duruitoarea.

IMG_0038

IMG_0106

Iar cu Duraul…. il mai schimbam noi oleaca. Cu multa voiosie.

Mergeti cu copiii pe munte si bucurati-va impreuna cu micutii de Tainele Lui!

IMG_0087

You may also like...