Schiul de fond, cateva informatii
In continuare va voi descrie un scurt istoric al schiului de fond nu atat ca sport de performanta ci mai mult ca mod de a ne petrece timpul liber facand miscare in mijlocul naturii.
Se stie ca schiul fond a aparut in tarile scandinave de mai bine de 150 de ani ca intrecere sportiva, tari in care exista curse traditionale de la 20-200 km la care participa si familiile regale din Norvegia si Suedia.Acest mod de deplasare pe schi are origini stravechi ,care a aparut din nevoia de deplasare mai usoara si mai rapida pe timp de iarna.Ca sport de performanta in ultimul deceniu a avut o dezvoltare fara precedent,avand totodata un impact deosebit asupra populatiei devenind un sport pentru toti.Acest sport este un sport atletic care pune in miscare aproape intregul corp,aproape fiecare grupa de muschi, un sport complet care va va mentine in forma permanent ferindu-va de boli si tendinta spre obezitate.
Sport pentu toti? -Da, sport pentru toti pentru ca oricine poate aplica cu efort minim de invatare si cu investitii mici.
Pentru ce ? Pentru fortificarea organismului si pentru petrecerea timpului liber intr-un mod agreabil in mijlocul naturii,pentru sanatate si indepartarea de obiceiurile nu tocmai sanatoase ale societatii actuale(televizor,internet,multa mancare si bautura)
Cum ? – Pai un echipament second hand compus din schiuri,clapari si bête se poate achizitiona cu preturi intre 150-250 lei.Exista diferite legaturi de prins claparul de aceia trebuie avut grija la achizitionare ca acestea sa corespunda eventual le faceti o proba. Lungimea schiului pentru tehnica de alunecare clasica cam cel putin 30 cm mai mare ca inaltimea sportivului,iar betele cel putin la nivelul umarului.Deasemeni trebuie avut grija ca schiurile sa fie prevazute (pentru incepatori mai ales) cu asa zisi solzi in zona de sub talpa a claparului fara de care urcarea pe diverse pante va fi mult mai grea.La schiurile pentru performanta aceasta zona se ceruieste cu o ceara de“ prindere“.
In rest sa ninga ca se gaseste cineva oriunde locuiti sa va invete primi pasi in alunecarea pe schiul de fond.Voi incerca aici sa descriu cateva tehnici de alunecare pe schiul de fond in caz ca aveti posibilitatea si curajul sa fiti autodidact in dorinta de a invata cat mai repede
Tehnica clasica de alunecare pe schiul fond este mersul alternativ pe urme paralele. Schiorul va impinge alternativ din bête in timp ce va aluneca in acelasi mod pe fiecare din picioare, formand astfel un ciclu de miscari ce se vor relua din acelasi punct.Mai simplu fiecare pas de alunecare va fi insotit de o impingere de bat,miscarea trebuie sa aiba continuitate in asa fel incat sa se obtina maximum de viteza de alunecare cu un minim de efort.Impingerea in bête se face la piciorul drept –bratul drept,la piciorul stang – bratul stang,in acelasi timp corpul are o miscare de pendulare care are un dublu rol de ajutare a corpului in scopul inaintarii dar si de mentinere a echilibrului pe schi.Dealtfel todeauna am facut o comparatie cu bicicleta in sensul de ati gasi echilibru necesar miscarii(gasirea unui punct de echilibru)
Urmare a repetarii acestor miscari si punctul de echilibru o data gasit nu se va“ uita “ niciodata. .Revenind la mersul alternativ, odata cu pendularea corpului are loc si fandarea pe piciorul de atac,miscare care lungeste la maxim distanta alunecata pe un picior asigurand reluarea ciclului in mod natural pentru celalalt picior prin oprirea alunecarii si reluare prin fandare.
Se va avea in vedere o pozitie de inaintare mai joasa cu trunchiul aplecat inainte mod in care se maximizeaza lungimea pasului alunecat si se obtine un echilibru constant.
Betele se infing in zapada intodeauna la inaltimea umerilor usor inclinate spre inainte cu o miscare lina dar energica pana la intinderea completa a bratului.
In tehnica clasica a schiului fond mai exista si tehnica mersului simultan si combinat.Tehnica simultana se foloseste mai ales pe pantele usor la vale atunci cand schiorul dezvolta suficienta viteza actionand numai din brate cu impingere simultana a ambelor bête si pastrarea picioareloor pe o urma paralela fara a efectua miscari de fandare.Tehnica mersului combinat se aplica mai ales pe o zona plata si cu o buna alunecare si consta in fandare alternativa odata cu impingerea simultana in bête,repetand miscarea pe celalalt picior cand alunecarea incetineste.Aceste stiluri de inaintare sunt complementare si se aplica dupa cum ati vazut in anumite situatii, nu o sa le descriu amanuntit,dar va pot spune ca ele vin de la sine odata cu formarea deprinderilor de alunecare in tehnica clasica de schi fond.
Cateva cuvinte despre schiul fond modern care domina astazi competitiile de schi fond,biathlon ,combinata Nordica. Acest stil a aparut in anul 1985 si consta in alunecarea pe schiul fond prin imitarea miscarii din patinaj viteza.Deplasarea se face cu schiurile asezate in pozitia V, adica cu varful departat intre 25-45 grade in exterior, miscarea de impingere putand fi deasemenea alternativa,simultana sau combinata. Aceasta miscare poate fi realizata cu o viteza superioara celei din classic ,dar impune cateva conditii si anume o partie cu latimea de minim 2 metri bine batuta sau o zapada bine inghetata care sa te mentina deasupra.Precizez deasemeni ca schiurile sunt mai scurte si este contraproductiv sa fie prevazute cu solzi.Deprinderile in schi patina se acumuleaza mai greu dar efortul depus la inaintare este mai mic.
In speranta ca am fost pe intelesul tuturor, va astept la schi cu mic cu mare .