Trasee drumetie in jurul Iasiului
Inca de prin 1980, in zona de paduri din imprejurimile Iasului s-au efectuat cateva marcaje turistice pe trasee ce leaga intre ele puncte de interes cum ar fi Dealul Repedea, Manastirea Dobrovat, Popasul Stana Poieni, Movila si Poiana Rotunda, Poiana Schitului, Manastirea Barnova. Marcajele au fost realizate sub indrumarea fostei Comisii Judetene de Turism-Alpinism de catre clubul de turism „Penicilina” si de catre un grup de iubitori ai drumetiei condus de regretatul Eugen Florea. Din pacate, acele marcaje au fost distruse pe portiuni mari, in principal prin inerentele taieri de arbori. Pe unele trasee marcajele au fost refacute, periodic, de catre cercetasii ieseni, de catre clubul „Turistor” sau de alti impatimiti ai drumetiei.
In ultimii ani, cativa oameni inimosi, veterani dar si tineri, au inceput prin surse proprii sa reconstruiasca reteaua de marcaje, adaugand unele noi. S-a incercat ca traseele sa inceapa si sa se sfarseasca in locuri accesibile mijloacelor de transport si, bineinteles, sa includa locuri ce merita vazute: monumente istorice (schituri, manastiri), poieni, rezervatii floristice si forestiere, rezervatii fosilifere, codri seculari, tabere de sculptura in aer liber etc. Din cauza lipsei de coordonare intre persoanele/grupurile care au realizat marcajele (ce buna ar fi o comisie judeteana de specialitate!), s-a intamplat sa fie marcate trasee diferite cu acelasi semn ori sa fie folosite semne diferite pentru, practic, acelasi traseu. De asemenea, nu are nimeni pretentia ca marcajele au fost facute in cele mai bune conditii si ca traseele trec prin cele mai relevante locuri pitoresti. Ar fi de mentionat si lipsa de interes sau chiar refuzul de a colabora al unor institutii locale abilitate.
Enumeram in continuare, cu scurte descrieri, cateva dintre traseele marcate, cu speranta ca in viitorul apropiat se vor putea cartografia zonele mentionate cu scopul realizarii unei harti turistice. Invitam pe aceasta cale pe toti cei care vor sa colaboreze (fie ca au participat la actiuni de marcare, fie ca sunt interesati de astfel de activitati) sa ne contacteze.
1) Rezervatia Repedea – Poiana Rotunda – Sat Slobozia – Cabana Barnova – Gara Barnova, 15 km, 3½-4 h, 250 metri diferenta de nivel, marcaj banda rosie (BR).
Este primul traseu marcat in zona de catre un grup de entuziasti ieseni. Se porneste de la rezervatia fosilifera de pe dealul Repedea, urmandu-se marginea abruptului stancos de pe versantul vestic. Se intra in padurea in care predomina carpenul si fagul, apoi se coboara cca 50 m diferenta de nivel, pe doua variante – una direct pe langa poligoanele de alpinism si alta pe la capatul abruptului, pana la intalnirea unui drumeag ce serpuieste pe curba de nivel vreme de 20 min. Se ajunge la o bifurcatie, de unde poteca noastra face la dreapta si la vale printr-o padure tanara de stejar si fag. Mentionam ca spre stanga se desprinde o poteca marcata cu cruce rosie, care duce spre Dobrovat. Traseul marcat cu BR continua cu traversarea paraului Nicolina, apoi urca pe un drumeag de exploatare, urmat de o poteca pe o muchie de deal pana sub abruptul dealului Rotunda. In continuare se merge pe curba de nivel pana la iesirea in creasta principala (traseu comun cu punctul rosu). Ajungem langa poiana Rotunda (poiana care, in realitate, are o forma dreptunghiulara), care isi trage numele de la varful Movila Rotunda, pe care-l vom intalni in cale peste cateva sute de metri. Poiana e situata pe un platou insorit, cam pe amplasamentul fostului sat Rotunda (mentionat documentar pana in sec. XIX), si constituie un bun si pitoresc loc de odihna. In capatul dinspre est se afla un foisor de vanatoare (loc de adapost in caz de nevoie) si o masa cu banci unde se poate sta si servi masa. Intorcandu-ne la traseul nostru, mergem spre vest cca 600 m pana cand intalnim, in dreapta noastra, vf. Movila Rotunda (alt. 418 m), cel mai inalt punct din imprejurimile Iasului. Continuam drumul nostru pe platou, coboram intr-o sa, apoi urcam usor prin poieni si raristi pana pe varful Slobozia-Cantemir (alt. 399 m) si la cantonul silvic din marginea satului Slobozia (de Ciurea), unde avem placerea de a gasi o veche fantana cu cumpana. De aici urmam drumul satesc ce ne duce prin intinsa poiana a Sloboziei, trecand si pe langa o stana, pana la un canton si o intersectie. In stanga se face un drum care duce la Dobrovat, iar in dreapta e un drum care duce la gara Barnova. Noi continuam inainte pana la un radar meteo, reper foarte pretios pentru oricine se plimba prin aceasta zona. Traseul continua prin spatele radarului, atinge varful Barnova si coboara pana la cabana Barnova (cabana intreprinderii Antibiotice). De aici, in maxim jumatate de ora se ajunge la gara Barnova, mergand mai intai pe drum, apoi coborand o panta abrupta.
2) Manastirea Barnova – Cabana Barnova sat – muchia Rotundei – vf. Movila Rotunda, 1½-2 h, 250 metri diferenta de nivel, 6 km, marcaj punct rosu (PR).
Traseul urmeaza drumul comunal pana la intrarea in padure unde, dupa ce trece pe langa cabana Barnova care apartine R.A. Protocol de stat, intra in padure in dreapta si se angajeaza in urcare prin vechiul codru de stejari al Barnovei, pe muchia Rotundei (o Piatra Craiului in miniatura!). In dreptul unei lutarii intalnim marcajul banda rosie. Dupa vreo 500 m de traseu comun, marcajul PR o ia la stanga, direct catre vf. Movila Rotunda.
3) Canton silvic Vama Perjului – Poiana Rotunda – Vf. Rotunda, 4 km, 45 minute, marcaj triunghi rosu (TR).
De la cantonul Vama Perjului, situat pe drumul modernizat care duce spre Dobrovat, ne deplasam pe sosea cca 200 m, dupa care intram in padure la dreapta si urmam culmea dealului pe un drum de care, pana intr-o sa. De aici o luam usor stanga, trecem prin marginea din stanga a poienii Rotunda, prin raristi si poieni, si ajungem la o iesle (hranitoare pentru caprioare) unde intalnim marcajul banda rosie.
4) Poiana ACR (punct informare turistica, la intersectia soselei Iasi-Vaslui cu aleea spre dl. Repedea) – Dealul Paun – Poiana Mieilor – padurea Lacul Negru – Popas Stana Poieni, 9 km, 2½-3 h, diferenta de nivel 50 m, marcaj banda albastra (BA).
Se porneste pe drumul forestier ce pleaca din soseaua Iasi – Vaslui la km 13,7 spre stanga (in dreapta este aleea betonata ce duce la Releul Repedea) si dupa cca 300 m marcajul face la stanga, urcand usor pana in varful dealului Paun. De aici se urmeaza culmea, prin padure, ajungandu-se la intersectia cu drumul forestier Fanatu Mare 2, apoi 50 m pe drum pana in Poiana Mieilor, loc incantator si excelent pentru popas si chiar campare. In continuare traseul urmeaza drumul forestier ce urmareste paraul Vasluiet pana la iesirea din codrul Lacul Negru. Se ajunge apoi intr-o poiana larga, strajuita de stejari, dupa care deplasarea se face pe liziera, pe acelasi drum, pana la o bifurcatie unde se afla un panou forestier. De aici traseul urmareste o poteca prin padure, in stanga. Se merge pe curba de nivel cale de vreo 2 km, pana in spatele cantonului silvic Poieni, apoi pe o poteca mare ce iese in spatele popasului Stana Poieni, punctul final al calatoriei noastre.
5) Stana Poieni – Dealul Curaturii – culmea dl. Perjului – jonctiune cu traseul cruce rosie (M-rea Dobrovat), 1½- 2 h, 120 metri diferenta de nivel, 7 km, marcaj banda albastra (BA).
De la Stana Poieni se pleaca pe sosea inspre iasi pana la podetul peste Vasluiet, dupa care se face la stanga pe un drum de exploatare care traverseaza paraul Carbunarie si apoi la dreapta pe malul paraului prin padure cale de 1,5 km. In apropierea cantonului silvic Carbunarie traseul urca pana in culmea dealului Curaturii si continua pe un drum forestier pana intr-o sa unde drumul face la dreapta, in vale, catre poiana Cerbarie, dar noi mergem inainte prin padure pe o poteca ce ocoleste Dealul Perjului (prin stanga trece un paraias) si urca in culmea dealului traversand un drum forestier (ce duce la cantonul Slobozia Mielului), ajungand dupa cca 300 m la traseul cruce rosie care duce la Manastirea Dobrovat.
6) Platou Repedea – bifurcatie cu banda rosie – canton Vama Perjului – culmea dealului Perjului – padurea Pietrosu – NV P-na Dobrovat – Manastirea Dobrovat, 16 km, 150 m dif. de nivel, 4-4½ h, marcaj cruce rosie.
Traseul este initial comun cu banda rosie, numai ca la bifurcatie facem la stanga in urcare usoara catre cantonul Vama Perjului, situat pe soseaua Dobrovatului. De aici traseul urmeaza drumul forestier ce inainteaza spre sud pe culmea dealului Perju. Indata ce intram in Poiana Perjului lasam drumul, care pleaca spre stanga, si continuam pe aceeasi culme, pe un drum de carute. Dupa vreo 400 m, intr-o intersectie de drumuri de carute, intalnim spre stanga marcajul banda albastra ce duce la stana Poieni. Din acest punct traseul coboara dreapta usor cale de vreo 2 km pana cand drumul face o serpentina si apoi o taie direct catre drumul forestier ce se zareste in vale (drumul Humariei), il traverseaza, apoi si paraul Pietrosu, dupa care urca pieptis direct prin padurea Pietrosu (rezervatie forestiera), ajungand din nou la soseaua Dobrovatului, in coltul de nord al poienii Dobrovat. De aici mergem pe liziera, spre vest, pana la jonctiunea cu traseul triunghi rosu ce va fi descris ulterior (dupa ce traversam paraul Nastea). De aici traseul urmeaza o poteca ce serpuieste pe malul paraului, prin padure, dupa care urca usor cateva curbe de nivel iesind in poiana si mergand pe liziera pe langa cativa pini falnici, plantati pe timpul reginei Maria, odata cu infiintarea scolii de fete ce a functionat in acele timpuri in incinta manastirii.
De mentionat ca pe portiunile de liziera din poiana Dobrovat nu se mai cunoaste marcajul, dar ne putem orienta usor si in absenta acestuia.
7) Poiana Dobrovat – Canton Nastea– Canton Poiana cu Cetate – Cabana Barnova, 9 km, 2½-3 h, 100 m diferenta de nivel, marcaj triunghi rosu.
Traseul a fost marcat in 1982 de catre clubul de turism „Penicilina”, dar a mai fost refacut de cateva ori (ultima data de catre cercetasii ieseni). Acest marcaj are menirea de a inlesni accesul in zona Dobrovat prin gara Barnova, facand legatura cu un alt traseu (in coltul nord-vestic al poienii Dobrovat) ce vine de pe dealul Repedea (cruce rosie). Pornind din coltul nord-vestic al poienii Dobrovat, traseul urca vreo cateva curbe de nivel pentru a se strecura pe sub dealul Coloneasa, coborand apoi pana la drumul forestier ce uneste satul Cujba cu cantonul silvic Palanca. Aici traseul face la stanga, traversand drumul forestier in zona podului Calinei, si urca usor dealul Calina pana in spatele cantonului Nastea, pe care il avem in stanga, de unde urmeaza aproape de liziera padurii pe un drumeag de care pana ce ajunge la un gorun secular, in marginea unei poieni frumoase denumita „izlaz Calina”, deasupra satului Protopopesti, loc ideal de popas. Continuam calatoria pe aceeasi culme de deal si ajungem dupa vreo 3 km in spatele cantonului silvic Poiana cu Cetate, intr-o poienita unde o sa observam un marcaj mai nou punct rosu, la stanga, ce traverseaza drumul si coboara usor cale de vreo 500 m, pana jonctiunea cu marcajul punct albastru ce vine de la cabana Barnova si continua pana in Poiana Schitului. Traseul nostru continua paralel cu drumul forestier pana la bifurcatia cu drumul principal (la dreapta este radarul Doppler), punct din care se coboara pe drum spre cabana Barnova cca 500 m, cu mentiunea ca marcajul nu mai este vizibil pe aceasta portiune.
8) Cabana Barnova – Poiana Schitului, 3,5 km, 1h, marcaj punct albastru.
Din gara Barnova se urca spre dreapta prin padure, pe poteca, pana la un drum comunal pe care-l urmam spre stanga pana ajungem la cabana Barnova (cabana Antibiotice). De la cabana traversam drumul si o luam dreapta (sud) perpendicular spre padure, pe un drum de care. La intrarea in padure vedem primele semne de marcaj si, dupa traversarea unui valcel, ne inscriem pe un platou pe care mergem vreo 700 m, pana la traversarea pe un podet a vaii adanci a paraului Cucoara. In acest loc se poate admira, primavara sau dupa ploi mai insemnate, o frumoasa cascada. De aici drumul iese iar pe platou, unde se intalneste cu traseul de legatura ce vine de la cantonul Poiana cu Cetate (legatura cu triunghiul rosu) si dupa cca 600 m ajunge in inegalabila Poiana Schitului, loc incantator, cu valente multiple. Aici se pot vedea ruinele unui vechi schit atestat de prin sec. XIV, dar si grupurile de sculpturi in piatra realizate in cadrul celor 3 editii (anii 1986-88) ale unei tabere de sculptura in aer liber organizate de primaria Scanteia, prin efortul neobositului primar si om de cultura Ion Muscalu. Tot aici este si o rezervatie floristica de exceptie. Este si un loc de campare ideal; apa se gaseste la un izvor sub versantul vestic, la cca 200 m, dar numai in anii ploiosi. Rugam insa pe cei ce poposesc sau campeaza aici sa acorde respectul cuvenit monumentelor istorice, culturale si naturale din aceasta poiana minunata.
O mica schita gasiti mai jos, doar ca este orientata invers: cu Nordul in jos schitei.
Text: Lucian Chelaru si Mihai Gheorghe
Salut,
Ar fi interesant de postat in cadrul fiecarui traseu cate o poza cu harta (google maps/ satelite), eventual si in format portabil (GPX).
Eu cu siguranta as dori sa le folosesc pentru alergare 😉
Felicitari celor care le intretin!
Cu stima,
Claudiu
Am atasat la articol si o schita mai veche facuta cu aceste trasee.
Pentru cateva din ele, cele care le parcurgem noi mai des, avem si track-uri GPS, trebuie sa le adunam/corectam/uploadam.
In ceea ce priveste intretinerea acestor trasee s-a inceput o discutie cu cei de la Silvic, speram sa fie una si cu rezultate pe teren.
Cand veti avea track-urile GPS va rog fie sa le incarcati in OSM (OpenStreetMap) fie sa ni le transmiteti (traseemodulo.ro) pentru a le incarca noi. Aceasta va asigura accesul liber la date – ceea ce cred ca se si doreste.
Buna, Foarte utila aceasta postare. Desi e destul de detaliata descrierea fiecarui traseu ar fi foarte utile si trackurile GPS. Daca le-ati postat pe undeva, ma puteti, va rog, ajuta, cu locatia lor? Multumesc anticipat.