“Mici neplăceri” cauzate de trekking. Partea a II-a

 

În prima parte a articolului  „Mici neplăceri cauzate de trekking”  am discutat despre câteva  incidente neplăcute ce pot apărea în timpul desfăşurării drumeţiilor cu caracter montan şi anume: febra musculară, crampele musculare,tenosinovita şi fasciita plantară. În această a doua parte voi aduce în discuţie sindromul numit torticolis, care, dacă îşi face apariţia în timpul desfăşurării unei ture  montane  o poate compromite în totalitate dacă persoana care este afectată nu are în trusa medicală de prim ajutor medicaţia  adecvată. În speranţa  că fiecare persoană are  în rucsac o mini trusă medicală, aceasta trebuie  personalizată  în funcţie de necesităţile şi eventualele  afecţiuni de care suferă, dar şi „ceva leacuri” pentru posibilele accidentări nedorite.

Ce este torticolisul? Dicţionarele medicale ne dau următoarea definiţie : „ sindrom- diformitate constând din înclinarea permanentă de o parte a capului. Poate fi datorat unor cauze multiple: osteoartrogene (malformaţii congenitale ale coloanei cervicale), oculare, nervoase, contracturi dureroase musculare”.

Pe româneşte traducerea ar fi: torticolisul, numit şi gât strâmb (gât de lup), constă în spasme intermitente sau continue ale musculaturii gâtului, contracţii bruşte, involuntare ale unui muşchi sau grup muscular.

 

O clasificare pe scurt ne prezintă mai multe tipuri de torticolis:

1. Torticolis banal – care apare după o mişcare bruscă si forţată a gâtului, după o poziţie inadecvată în timpul somnului.

2. Torticolis muscular congenital – prezent de la naştere, cauzat de o dezvoltare insuficientă a muşchiului responsabil de extensia gâtului: sternocleidomastoidian. În acest caz, torticolisul este permanent şi nedureros. Nu se cunoaşte cauza scurtării muşchiului sternocleidomastoidian. Unii medici consideră că muşchiul poate fi întins sau rupt în timpul naşterii.

3. Torticolis spasmodic – de cauză necunoscută, este clasificat printre distonii ( boli în decursul cărora contracturile provoacă poziţii anormale ale corpului ). Se observă  accese de dureri a gâtului, în timpul cărora survin contracturi succesive. Capul poate fi in rotaţie (torticolis), în înclinaţie pe o parte (laterocolis), în flexie spre în faţă (antecolis) sau în extensie spre spate (retrocolis).

4. Torticolis simptomatic – nu este decât unul dintre simptomele unei boli cauzale. Multe leziuni ale coloanei vertebrale cervicale sau ale regiunii cefei pot provoca un torticolis.

 

O să punem accentul pe formele banale şi spasmodice ale torticolisului.

 La început apare o senzaţie de disconfort şi rigiditate a gâtului, apoi capul se înclină într-o parte, din cauza contracţiei spastice unilaterale a muşchiului sternocleidomastoidian. Această contractură mai mult sau mai puţin dureroasă  a muşchilor gâtului limitează mişcările de rotaţie ale capului.

Uneori, această contractură  este asociată  cu cea a muşchilor de la nivelul umărului din partea opusă sau poate apărea un spasm muscular în jurul gurii. Durerea se instalează în muşchii cervicali şi de-a lungul unor linii de pe piept şi spate

Suntem afectaţi de torticolis când mişcările capului sunt foarte limitate, iar durerea din zona gâtului se poate propaga la nivelul umerilor, coborând uneori spre braţe şi mâini.

În general, această suferinţă apare la oricine din cauza unui efort intens, poziţie vicioasă în timpul somnului, expunerii prelungite la frig sau aer condiţionat sau ca urmare a unei otite, infecţii dentare sau faringo-amigdalite.

Câte din aceste cauze pot fi întalnite în timpul unei excursii pe munte? Majoritatea !

Câţi dintre noi nu s-au trezit după o noapte petrecută în cort cu “gâtul strâmb”, motiv de amuzament pentru colegii de tură?

 Sau câţi dintre noi nu au făcut febră la un singur trapez din cauza unui rucsac dezechilibrat şi a folosirii deficitare a centurii de brâu a rucsacului care nu a preluat suficientă greutate pe şolduri ? La această din urmă întâmplare imaginaţi-vă că mai apare şi “un mic” torticolis din cauza frigului ! Spasmele pot fi atât de dureroase încât nici măcar nu o să puteţi să vă aplecaţi să ridicaţi rucsacul, nemaivorbind de cărarea acestuia!

Când am fost lovit personal de o astfel de “bucurie” datorită spasmelor extrem de dureroase şi aproape continue,  mi-a luat 10 minute numai să-mi schimb tricoul.

 

Tratamentul disponibil în excursie

Predispoziţia de a face o asemenea boală se moşteneşte sau se poate dobândi după deteriorarea musculaturii gâtului sau apare fără vreun motiv anume.

Pentru început nu lăsaţi vreun coleg binevoitor  “să vă îndrepte gâtul” prin şocuri externe de diverse feluri. Astfel de “tratament” are efect doar în filmele de acţiune şi în cele cu “Nea Mărin”. Există  riscul ruperii  complete a sternocleidomastoidianului  , care nu-i uşor de recuperat (tratamentul este chirurgical).

  Ce nu ar trebui să ne lipsească din trusa medicală pentru a trata torticolisul:

–          Antalgicele – algocalmin/piafen cu rol în combaterea durerii;

–          Miorelaxantele- mydocalm cu rol în relaxarea musculaturii striate;

–          Antiinflamatorii nesteroidiene cu administrare orală – paracetamol, aspirină, ketoprofen cu rol în reducerea inflamaţiei;

–          Antiinflamatorii nesteroidiene topice – unguente- diclofenac sau fenilbutazonă.

Nu uitaţi ca la întoarcerea din tură/excursie să faceţi o vizită medicului de familie!

Dacă datorită poziţiei inadecvate din timpul somnului vă treziţi destul de des cu “gâtul de lup”, fie că dormiţi pe o parte sau pe spate,ideal ar fi ca perna pe care dormiţi să urmeze linia axei gâtului, destul de greu de obţinut această poziţie fiindcă majoritatea dintre noi folosim husa de la sacul de dormit umplută cu haine. În cazul persoanelor cu  probleme cervicale este necesară o pernă consistentă, eventual luaţi cu voi o pernă gonflabilă, câtăreşte foarte puţin (în jur de 100 gr) şi este foarte ieftină.

 

Un  întelept proverb românesc  ne informează la modul figurat că “cum îţi aşterni aşa dormi”, eu vă doresc să vă “aşterneţi” cu grijă la propriu pentru a vă trezi dimineaţă odihniţi şi în deplină integralitate fizică, pentru a vă bucura  de frumuseţile naturii!

 

Surse:

www.doctor.info.ro

www.getfit.ro

www.culturism.ro

www.medicinasportiva.ro

You may also like...

Leave a Reply