Ofrande Abeonei – cartea
Videoproiectia din decembrie 2012 a avut un eveniment de surpriza. Acesta a constat in scoaterea de sub tipar la initiativa asociatiei a unui prim volum al carti intitulate “Ofrande Abeonei”. Probabil cum multi stiti, aceasta carte si ceea ce contine, istorioare, povestiri, intamplari, apartin domnului Costel Asandei membru de onoare al asociatiei si binecunoscut iubitorilor de munte din tara si reprezinta informatii adunate in decursul turele montane si puse pe hartie. Cartea are un numar de 260 pagini si prezinta primele 15 “ofrande”.
Asociatia a luat initiativa editarii in format carte a acestor povestiri din spatiul internet respectiv site-urile Carpati.org si Alpinet ,au fost facute corecturi si simulari ale formei finale cu ajutorul prietenului Catalin Radeanu, toate FARA STIINTA DOMNULUI COSTEL. Emotiile au fost mari, atat din partea lui Catalin care a facut introducerea momentului cat si a domnului Costel care a trebuit sa stea minute bune sa-i revina respiratia ca sa poata adresa cateva cuvinte despre carte .Astfel am deschis drumul si pentru un al doilea volum si al treilea …..Am scos un numar limitat de exemplare care a fost distribuit gratuit celor prezenti la eveniment, binenteles si cu autografe din partea domnului Costel pentru doritori
„Cea mai mare placere a calatorului este aceea de a povesti“ (Al. Dumas). Acesta este spiritul in care au fost scrise ofrandele Abeonei. Fara a avea pretentia unei opere literare, cartea cuprinde marturisirile unui modest indragostit de natura; nostalgia dupa hoinarelile pe meleagurile copilariei starnesc in autor, matur acum, dorinta retrairii acelor sentimente si largindu-si orizontul cercetarii de la codrii si dealurile natale ajunge la vesnicia muntelui cu ai lui brazi ce „stau drepti ca la parada“. Si cum „durerea o poti indura in singuratate dar bucuria, pentru a o trai deplin, trebuie s-o imparti cu altii“ (citat aproximativ) autorul si-a pus gandurile pe hartie. Si cum: „Cine scrie pentru putini scrie numai pentru aceia; cine scrie pentru sine scrie pentru toti“ (N. Iorga) explica, poate, limbajul simplu al textului facandu-l accesibil oricui. Calatorind, autorul nu si-a propus stabilirea cine stie caror performante ci a facut-o de placere; poate tocmai de aceea are timp sa observe florile, ganganiile, animalele, manifestarile naturii si, mai ales, oamenii din randul carora si-a facut multi prieteni. Dar, mai ales, a invatat a-si pretui semenii astfel ca intoarcerea in mijlocul lor nu i-a provocat niciodata suferinta. „Ofrande Abeonei“ nu are pretentia unui manual de educatie montana dar daca marturisirile autorului vor folosi iubitorilor de munte il vor face fericit pentru ca s-a putut face util.