Adapostul de urgenta de sub Vf Ineu

Asociatia de turism montan Hai pe Munte Iasi a finalizat in data de 29.09.2013 un proiect important si de suflet pentru noi: refacerea adapostului de urgenta de sub Varful Ineu. Proiectul s-a concretizat in unii de cei mai frumosi munti din tara si abordat des de noi, iesenii: muntii Rodnei. Cunoscuti ca si Fagarasii Nordului, sunt printre cei mai curati munti din tara, poate si datorita faptului ca lipsesc locurile de cazare in zonele apropiate de creasta, iar turistii sunt nevoiti sa foloseasca corturile. Acest fapt adaugat diferentelor de nivel si climei specifice muntilor inalti, fac ca majoritatea traseelor sa fie solicitante, chiar dificile vara; iar iarna, ele devin inaccesibile pentru turistii neechipati corespunzator si neexperimentati. Posibilitatile pentru retrage in caz de necesitate presupun un efort considerabil datorita lipsei cabanelor, refugiilor si adaposturilor.

Istoria adapostului de sub varful Ineu, incepe in urma cu 17 ani, cand oameni de la Salvamont Rodna, in colaborare cu Asociatia Studmont Iasi, pe langa remarcarile din zona, hotarasc construirea unui adapost de urgenta, in traseul de creasta; un adapost simplu, metalic, fara priciuri, de 1.5m pe 2 m, care sa fie folosit de turistii aflati in dificultate, in conditii extreme putandu-se chiar face bivuac. Acest adapost se afla sub varful Ineu, la o altitudine de 2150m, pe partea sudica, exact in traseul de banda rosie, la aproximativ 100m distanta fata de stalpul indicator din Saua cu Lac spre Coasta Neteda (coordonate gps – N 47gr 31′ 20.3″ E 24gr 52′ 57.6″ ). Sunt destule marturii, ca asa cum era el, fara pretentiile unei constructii primitoare, a fost destul de util in conditii nepravazute si dificile. Binenteles ca timpul si conditiile meteo si-au pus amprenta asupra lui, asa nascandu-se initiativa refacerii.

O prima etapa s-a desfasurat in perioada 28-29 august 2013 si a constat in dezmembrarea adapostului vechi si consolidarea malurilor; atunci a participat o echipa formata din 6 oameni. Vineri dimineata s-a plecat din Iasi spre Borsa, s-a urmat drumul forestier din comuna Sesuri pe Valea Bilei, cu un autoturism de teren pana aproape de ultima stana, iar de acolo cu echipamentul de campare si sculele necesare s-a mers pana sub Varful Ineu. Sambata am avut noroc de vreme buna, s-a lucrat intens 9 ore, doar spre seara am mai facut cunostiinta cu dusurile oferite de lapovita. Pozele din prima etapa gasiti in galeria foto de aici

Response code is 404

A doua etapa a avut loc in perioada 27-29 septembrie 2013, a fost nevoie de o mobilizare a unui numar mai mare de voluntari si a avut ca si scop final instalarea noului adapost. De data aceasta s-a abordat traseul pentru urcare din comuna Sant, cu campare la Refugiul Curatel. Au participat 10 voluntari de la Iasi, dar si autoritatile locale: Primarie, Salvamont si Jandarmeria Bistrita zona Rodna, Parcul National Muntii Rodnei. Acestia acestia au pus la dispozitie un TAF cu remorca si doi cai, pe langa munca fizica.  Plecarea din Iasi s-a dovedit cu ghinion, duba in care eram 6 voluntari s-a defectat la Vadu Moldovei. Cu ajutorului spiritului practic a lui Dan, am reusit sa iesim din aceasta situatie dificiala: am transferat tot echipamentul in camioneta lui, ne-am ingramadit 6 persoane, iar ceilalti, impartiti in doua echipe au continuat drumul din ocazie in ocazie, ajungand intr-un final in comuna Sant. Datorita experientei la volan si vointei de a duce la capat treaba, a reusit sa urce pana la Refugiul Curatel cu masina incarcata de bagaje, restul am facut incalzirea la picior, pentru ce avea sa urmeze. Prietenul nostru Ioji si voluntarii din Rodna urcasera, inca de dimineata, cu marea majoritatea componentelor adapostului si alte materiale de constructii si acum pregateau lemne pentru un ceaun cu “paturi” (mamaliga,branza si slanina). In aproape o ora am reusit sa ne organizam la Refugiul Curatel si am pornit intr-o prima tura de transport a materialelor in creasta , tura prelungindu-se pana la inserare. Sambata inca de la prima ora, cu intariri din zona si pe o vreme frumoasa, dar rece, am reluat transportul materialelor, unii dintre noi facand chiar si doua drumuri. Desi s-a lucrat la foc continuu, nu s-a reusit definitivarea adapostului, coborand spre Curatel la frontala, obositi si inghetati, dar increzatori si hotarati ca o parte din echipa sa ramana chiar si pana luni sa definitiveze adapostul. Duminica sase dintre noi au urcat inapoi, am terminat treaba, s-a desfacut sampania, am avut chiar vizitatori: grupuri de excursionisti care ne-au felicitat sincer pentru efort. Cateva fotografii gasiti aici.

Response code is 404

Noul adapost este din panouri de tip sandwich, are 2.5m pe 2m, este dotat cu doua priciuri late de 1.5m si lungi de 2m, usa si geam.
Speram ca cei care vor ajunge in zona vor aprecia efortul depus si vor avea grija de acest adapost. Avem promisiuni ca si autoritatile locale in limita posibilitatilor, vor preveni degradarea lui, prin comportamentul inadecvat a ciobanilor, braconierilor sau al unor persoane rauvoitoare, care nu inteleg necesitatea unei asemenea constructii.
Recomandam si rugam pe cei care ajung in zona in perioada de iarna si au posibilitatea de a degaja cat de cat zapada sa faca acest lucru,ca in primavara sa il avem in picioare.
Pe langa fonduri banesti si munca fizica, asigurate de membrii asociatiei noastre, au mai avut o contributie importanta la realizarea proiectului si tinem sa le multumim :

– Iulian Croitor si Tudor Georgita: materiale,proiectare si executie adapost
– Vargoczky Ioji si Nelu Rus : recrutare voluntari ,achizitii materiale si transport, executie adapost
– Petrica Blajuti si Dan Mistreanu  executie adapost si transport
– Serviciul Salvamont, Jandarmii Montani si Parcul National Rodnei: manopera si transport
– SC Global Tech SRL Iasi www.tools.store.ro : scule necesare
– SC Shatter SRL Iasi: inscriptionari  http://www.shatter.ro

Filmul actiunii: https://www.youtube.com/watch?v=VdqKreY75xI

You may also like...

1 Response

  1. florinvestale says:

    Refugiul isi atinge scopul inca din primele zile de viata: http://observator.tv/social/turista-poloneza-salvata-din-muntii-rodnei-110041.html .

Leave a Reply