Cabana Dochia – prima cabana din Carpatii Orientali. Istoric.

You may also like...

5 Responses

 1. pheideas says:

  Frumoasa descriere ! O spun cu toata sinceritatea, pentru ca stiu ce inseamna o cabana in munte. Din pacate le cunosc cel mai bine pe cele din Fagarasi, Bucegi si Crai. Stiu prea bine ce insemna un ceai de zmeur cu rom si o soba calda. M-am impacat mai greu cu supa si pure-ul la plic. :)))
  Stiai ca exiata niste legi ale muntilor, nescrise, vechi de mii de ani ?
  1. Daca poposesti noaptea, cabanierul sau ciobanul este obligat sa-ti ofere gaszduire si o cana cu ceai.
  2. Daca nimeresti pe vreme rea la un adapost pararsit, si viata iti este in primejdie, ai voie sa-l tai si sa faci focul, daca nu gasesti lemne in imprejurimi. La fel, ai voie sa folosesti din conserve, zahar si ceai, cu conditia sa pui inapoi cand te intorci.
  3. Oriunde stai, lasi in urma ta randuiala, la fel cum ai gasit.

 2. Dan Loghin says:

  Dochia nu a fost prima cabana din Carpatii Orientali. Asta daca includeti si Calimanii in Carpatii Orientali.

 3. Mya says:

  Foarte bine documentat articolul. Autorul si-a facut bine temele. :) Felicitari!
  De multe ori mergem in diferite locuri fara sa ne intrebam daca are o istorie, daca sunt lucruri interesante de stiut despre acel loc. Citind articolul cred ca mi-ar placea sa vad si cabana “live”. Multumesc.

 4. @stefan says:

  Captivant,interesant si frumos!

 1. April 22, 2016

  […] „Munții Carpați, aceste minunate podoabe naturale cu care este înzestrată frumoasa noastră țară, rămân în mare parte necunoscuți, nu numai străinilor, dar chiar românilor, nu atât prin lipsa de dorință de a face escursiuni, cât mai ales din lipsa înlesnirilor necesare escursioniștilor. Câți n-au trecut prin grele încercări, din cauza lipsei unui adăpost, dacă au fost surprinși pe vârfurile înalte în timpul vreunei furtuni violente, ce nu sânt rare acolo! Câți au trebuit să renunțe cu regret de a vedea un răsărit ori un apus de soare pe vârful Ceahlaului, neavând unde se adaposti o noapte! (…) Ne-am hotărât să încercăm a remedia în parte răul, ridicând pe cel mai frumos munte din Moldova, pe vârful Ceahlaului, chiar în această vară, un adăpost permanent în zid, care să poată adăposti comod 25 persoane, unde să se poată găsi un păzitor, o cameră de bucătarie, un pahar de vin sau de coniac, o bucată de brânză ori de șuncă, ouă etc. în condițiile cele mai avantajoase”, susțineau cele două societăți, în apel, potrivit Asociației de Turism Montan “Hai pe Munte!”, Iași. […]