Finalizare remarcare traseu Cruce Roșie în Bistriței: Broșteni- vf Budacu – șaua Țibleș

După aproape 3 ani de la prima tură de recunoștere, în weekendul tocmai încheiat, asociația de turism montan “Hai pe munte!” Iași, a finalizat proiectul de remarcare cu Cruce Roșie, în munții Bistriței: Broșteni – vf Budacu – Șaua Țibleș.

Acest traseu pleacă din centrul orașului Broșteni(podul rutier de peste Bistrița), urcă pe dealul Negrii, continuă pe culme pe lângă vf Arșița lui Macovei, trece prin șaua Arșița(1230m), ocolește și vf Arșița Rea, urcă în continuare spre vf Găina(1358m), coboară spre Dosul Muntelui(1340m), că apoi să urce abrupt spre vf Țuranu(1685m), urmează curând vf Slopățu(1695m) și apoi vf Budacu(1859m), cel mai înalt din munții Bistriței. De pe acest vârf, traseul coboară spre șaua Cristișor(1503m) și se termină în șaua Țibleș(1569m), unde întâlnim bandă roșie, marcaj refăcut tot de asociația noastră. Pentru parcurgerea întregului traseu, în urcare sunt necesare 9 ore de mers. Dar va fi nevoie și de pauze pentru a te bucură de priveliști din unghiuri neobișnuite către masivele Stânișoarei, Rarău, Giumalău, Ceahlău, Călimăni, chiar și Rodnei. Dar bineînțeles și către celelalte vârfuri, culmi, dar și vai din munții Bistriței.

Mulțumim celor care au luat parte în turele noastre de recunoaștere, necesare pentru o documentare și pregătirea serioasă a acțiunii de ramarcare. Am găsit diverse variante de retragere/urcare din și în creastă și am putut planifică acțiunea de remarcare corespunzător. Bineînțeles că a fost nevoie și de zile cu vreme bună pentru a putea trece și la treaba, pe lângă disponibilitatea participanților și acordul serviciului Salvamont Suceava.

În urmă cu 2 weekenduri au fost instalați stâlpii în gol alpin în zona vf Budacu și au fost înlocuite plăcuțele indicatoare din șaua Cristisor și șaua Țibleș. De asemenea s-a refăcut marcajul între vf Budacu și vf Țuranu. Iar în weekendul trecut, s-a completat marcajul cu cruce roșie și pe restul traseului turistic, lucrând în două echipe. Cu mențiunea că weekendurile și treaba au început de vineri dimineață 😉

Mulțumim colegilor din asociație care s-au implicat în aceste 2 săptămâni: Claudia, Costi, Ducu, nea Gicu, Elena, Octavian și Cristi. Oameni puțini, dar harnici, cu experiență montană, dar și în acțiuni de remarcare. Oameni care au făcut că lucrurile să iasă foarte bine și au înțeles scopul asociației noastre și importanța proiectului. Mulțumim și colegilor care ne-au mai ajutat cu materiale, dar și celor au direcționat cei 2% din impozitul către asociația noastră

Noi va invităm pe munte, și bineînțeles și pe acest traseu!

CR_Bistritei

CR_Bistritei_1

poza_grup

You may also like...

Leave a Reply